HOME

marți, 27 aprilie 2010

Poker

In cele ce urmeaza voi prezenta pentru incepatori lucrurile de bază din poker.

Reguli Texas Hold'em

Texas Hold'em este cea mai populară variantă de poker. Aproape toate turneele mari se joacă în această formă. Jocul este practicat sub două forme, limit şi no-limit. Regulile jocului sunt simple şi uşor de învăţat, dar perfecţionarea jocului poate dura ani întregi. In cele ce urmeaza va voi prezenta regulile de bază din Texas Hold'em şi modul în care decurge jocul.
Texas Hold'em se joacă folosind un pachet normal de 52 de cărţi, la o mână participând cel mult 10 jucători.


Cele patru runde de pariere

Preflop - prima runda de pariere
Toate acţiunile care au loc înainte ca primele trei cărţi comune să fie aşezate în centrul mesei (flopul) fac parte din runda preflop. Fiecare jucător se uită la cărţile proprii şi decide ce vrea să facă.
Jucătorul din stânga big blind-ului acţionează primul.Fiecare jucător are la dispoziţie următoarele opţiuni:



  • Fold: Asta înseamnă că jucătorul nu vrea să joace mâna şi renunţă la cărţi. În acest fel renunţă la orice drept asupra banilor strânşi în pot, chiar dacă a plătit unul dintre blinduri.
  • Call: Asta înseamnă că jucătorul vrea să joacă mâna plătind o sumă egală cu valoarea betului curent. Trebuie menţionat că postflop poţi avea şi opţiunea de a face check, dacă nu există niciun bet făcut până în momentul respectiv.
  • Raise: Asta înseamnă că jucătorul va ridica valoarea betului curent. Dacă însă nu există un bet curent, poţi face tu unul, alegând opţiunea bet.

Flopul - a doua runda de pariere
După ce prima rundă de pariere s-a încheiat, primele trei cărţi comune sunt aşezate în centrul mesei. Aceasta sunt denumite colectiv flop.

Turnul - a treia runda de pariere

După ce toate beturile au fost făcute şi plătite în cea de-a doua rundă de pariere, a patra carte comună este aşezată în centrul mesei, carte denumită turn. O altă rudă de pariere are loc, începând cu primul jucător din stânga dealerului.

Riverul - a patra runda de pariere
După ce toate beturile au fost făcute şi plătite în cea de-a treia rundă de pariere, o a cincia carte comună este aşezată în centrul mesei. Aceasta este ultima carte comună şi poartă denumirea de river. O ultimă rundă de pariere are loc, începând cu jucătorul din stânga dealerului.

Showdown
După ce ultima rundă de pariere s-a încheiat, fiecare jucător va forma cea mai bună mână de poker de cinci cărţi posibilă, folosind combinaţii dintre cele două cărţi proprii şi cele cinci cărţi comune. În acest moment toţi jucătorii trebuie să-şi arate mâinile, pentru a se determina câştigătorul mâinii. Jucătorul cu cea mai bună mână în această fază a jocului, denumită showdown, câştigă potul.

Dacă doi sau mai mulţi jucători au mâini câştigătoare identice potul este împărţit în mod egal (split pot). După ce mâna s-a terminat butonul este mutat cu o poziţie la stânga şi o nouă mână poate începe.


Diferenta dintre no-limit si limit

Jocul Texas Hold'em poate fi jucat cu structură de pariere no-limit sau limit (limită fixă). Indiferent de structura de pariere, regulile jocului rămân aceleaşi. Singura diferenţă este mărimea beturilor care pot fi făcute.

No-Limit
În no-limit Texas Hold'em jucătorii pot paria toate jetoanele de care dispun, în orice moment al mâinii. Asta înseamnă că un jucător poate câştiga o sumă mare într-un timp scurt. Reversul medaliei este că riscul de a pierde o sumă mare de bani într-un timp scurt este destul de mare, lucru ce poate fi greu de suportat de către începători.

Limit
În limit Texas Hold'em jucătorii pot paria doar o sumă fixă în fiecare rundă de pariere. Această structură de pariere este potrivită pentru începători. Un alt lucru de reţinut este faptul că în fiecare rundă de pariere se pot face cel mult trei raise-uri.

Ierarhia mainilor de poker
O pereche:

Dacă poţi forma o mână care include două cărţi de acelaşi rang, ai o pereche. Dacă doi sau mai mulţi jucători au o pereche, câştigătorul este cel cu perechea de rang mai mare, sau in caz ca au aceeasi pereche atunci castigator va fi cel cu cartile de rang mai mare.
Două perechi:

Un jucător are două perechi dacă poate forma o mână în care are două perechi de cărţi de acelaşi rang. Dacă doi sau mai mulţi jucători au doua perechi, câştigătorul este cel cu cartile de rang mai mare.
Trei de-un fel (Set, Trips):

Pentru a avea trei de-un fel, trebuie să formezi o mână în care ai trei cărţi de acelaşi rang. Dacă doi sau mai mulţi jucători au trei de-un fel, câştigătorul este cel cu cartile de rang mai mare.
Chintă:

O chintă este formată din cinci cărţi de ranguri consecutive, nu toate de aceeaşi culoare. Dacă doi sau mai mulţi jucători au chinte, câştigătorul este cel cu chinta de rang mai mare.
Culoare:

O culoare este alcătuită din cinci cărţi ne-consecutive de aceeaşi culoare. Nu contează ce culoare formezi, iar rangul cărţilor este important doar dacă doi sau mai mulţi jucători au culoare în acelaşi timp.
Ful:

Un full este format din trei cărţi de acelaşi rang plus o pereche. Dacă mai mulţi jucători au full, câştigătorul este cel care are cele trei cărţi de acelaşi rang mai mare. Dacă acestea sunt egale, jucătorul cu perechea mai mare este câştigătorul mâinii.
Careu sau patru de-un fel:

Careul este alcătuit din patru cărţi de acelaşi rang şi o a cincia carte diferită. Dacă doi jucători au careu, lucru extrem de rar, câştigătorul este cel cu careul de rang mai mare.
Chintă de culoare:

O chintă de culoare este o chintă în care toate cărţile sunt de aceeaşi culoare. Regula de mai înainte se aplică şi aici - dacă doi jucători au chinte de culoare, câştigătorul este cel cu chinta mai mare.
Chintă roială:


O chintă roială este o chintă de la zece la as cu toate cărţile de aceeaşi culoare. O astfel de mână este foarte rară pentru că există doar patru mâini de acest fel. Fiecare jucător de poker visează să facă o chintă roială - cea mai bună posibilă în poker.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu